Na Lipně soutěžili nejlepší čeští dálkoví plavci o pohár starostky obce Černé v Pošumaví a pohár Lipenského vodního záchranáře a prezidenta Vodní záchranné služby Horního Rakouska. Do Dolní Vltavice se sjeli plavci napříč všemi kategoriemi od nejmladších žáků až po plavecké veterány a také široká veřejnosti. Závod je součástí projektu „ČUS sportuj s námi“. OS ČUS Český Krumlov bylo zároveň spolupořadatelem akce.

Kromě skvělých výsledků ve všech kategoriích na různých distancích, pak získali speciální ocenění i nejlepší závodníci v součtu časů obou disciplin – tedy 5 a 10 km. Nejlepším plavcem byl Vojislav Štěrba  z Bohemky Praha, který získal Pohár starostky obce Černá v Pošumaví  součtem časů na 5 km (01:01:40,4) a 10 km (2:04:49,5). Nejlepší plavkyní se stala Lucie Šebestová ze Slávie Plzeň se součtem časů na 5 km (1:10:16) a 10 km (2:20:53),  jež obdržela Pohár prezidenta Vodní záchranné služby Horního Rakouska.

Závod se velice  vydařil jak po sportovní, společenské tak organizační stránce. Jen počasí nám příliš nepřálo. Silný vítr a vlny v obou dnech a sobotní déšť znepříjemňovaly závodníkům plavání a negativně ovlivnily časy v jednotlivých disciplínách.